Пиле фрикасе


Със сос фрикасе може да се поднесе не само пилешко, но всякакъв вид месо и изделия от кайма. Може и в зеленчуков вариант да се предложи. Сосът има по-лек (сравнение правя с бешамел), слабо кисел вкус, благодарение на киселото мляко. Основните съставки са бульон, брашно, кисело мляко, яйца и масло. Ние го харесваме с препържено олио с червен пипер и допълнително лимон.


Продукти:
  • бялото месо (гърдите) от едно пиле
  • 1/2 гл. кромид лук
  • 1/2 морков
  • 1300 мл пилешки бульон
  • 1 дафинов лист
  • 2 - 3 зърна черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. вегета
  • 3 с.л. брашно (с връх)
  • 3 яйца
  • 300 г кисело мляко + 1 с.л. заквасена сметана (но ако нямате пропускате сметаната)
  • 5 с.л. олио + 20 г масло

За сервиране: 5 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, лимон, прясно смлян черен пипер

Приготвяне:
За бульона - сварявам едно цяло пиле, като периодично махам събралата се на повърхността пяна. Във водата, щом кипне слагам 1 ч.л. сол. От този бульон отделям нужното количество (1, 3 л). Отделям и бялото месо.


  • Бульона сипвам в тенджерка, слагам дафиновия лист, зърната черен пипер, половината лук, половината морков (нарязани) и кипвам повторно.
  • Изчаквам зеленчуците да поомекнат и слагам месото (което при мен е вече сварено) накъсано на парченца. Изваждам дафиновия лист.
  • Слагам вегетата, варя около минута и отстранявам от котлона.
  • В тиган загрявам олиото и маслото.
  • Останалия морков нарязвам (или настъргвам) и запържвам в загрятата мазнина. След две обръщания с лопатката слагам и нарязания кромид лук.
  • Веднага след него добавям брашното и запържвам всичко заедно.
  • Наливам от бульона, на малки порции, като бъркам непрекъснато, до получаване на гладка каша.
  • Изсипвам кашата в тенджерата, разбърквам и връщам на котлона.
  • Разбивам хубаво яйцата, след това слагам и киселото мляко (и сметаната) към тях. Пак разбивам, да се смесят добре.
  • На тънка струйка и с непрекъснато бъркане добавям яйцата към кашата в тенджерата. Изчаквам да кипне, като в повечето случаи бъркам сместа в кръг, докато се появят бълбукащи мехури и отстранявам от котлона. 
  • Подправям с прясно изцеден лимонов сок и смлян черен пипер.



Може да сложите малки кубчета масло в тенджерата, които от топлината се разтопяват и придават много хубав аромат на ястието.
Но у нас тази стъпка с маслото се пропуска. При сервиране се полива с няколко лъжици препържено с червен пипер олио (загрявам олиото, но не прекалено и слагам червения пипер. Разбърквам и веднага махам от котлона, за да не прегори пипера и да придобие горчив вкус).
Лимончето е задължително (за допълнително овкусяване).


Ако имате сурови пилешки гърди, не е нужно да ги варите предварително.
Нарежете ги на хапки, посолете и оваляйте в брашно. Изпържете ги в малко олио, да придобият златист загар, залейте ги с вода и оставете на котлона, докато водата кипне. След това добавете зеленчуците и подправките и варете до готовност на месото. След това следват стъпките със запържване на брашното и добавяне на киселото мляко с яйцата.


Коментари