Щрудел с дюли, ябълки и (или) круши


Най-после, най-после си намерих рецепта, близка до щрудела на леля, вкуса на който помня от толкова години. След три торби с дюли, ябълки и круши последваха три дни, в които щрудели въртях у нас, но постигнах това, което търсех.


Тя, леля, не помнеше рецептата с подробности - каза ми, че със сигурност съдържа мляко, мас и (или) олио, може би яйца, тестото да бие по на маслено. А това беше много обичан от мен щрудел, лелиния щрудел. Исках да го направя и запиша в блога. Това е рецепта от онези семейните, на които им казвам "рецепта с родова памет". Има такива рецепти, да, които само с една хапка пускат лентата на спомените.

Когато опитах тези плодови вързопчета много, ама много ми заприличаха на така търсения и бленуван вкус, само бяха по-хлебни, а не маслени. Една малка промяна и получих това, което толкова години помнех като най-вкусния щрудел.



Лелиният щрудел

Продукти за тестото:
  • 50 мл мляко
  • 50 г масло (мас)
  • 50 мл олио
  • 1 яйце + 1 белтък (или 2 яйца, ако са по-малки)
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/2 равна ч.л. сода бикарбонат
  • 2 1/3 ч.ч. брашно (280 г)+ още малко за разточване 
За плънката - вариант 1:
  • 2 ябълки (или 1 ябълка и 1 дюла; може и само с дюли; или смес от ябълки, круши и дюли)
  • 5 - 6 с.л. захар
  • 2 с.л. галета
  • 1 ч.л. канела
  • ядките от 3- 4 орехи (по желание)
За плънката - вариант 2:
  • 2 ябълки (или 1 ябълка и 1 дюла; може и само с дюли )
  • 1 белтък
  • 5 - 6 с.л. захар
  • 1 с.л. нишесте
Начин на приготвяне на тестото:
  • В метална купа слагаме маслото (маста), нарязано на парченца и олиото, и леко ги затопляме (маслото (маста) трябва само да омекне, не да се разтопи напълно).
  • Отстраняваме от котлона и разбъркаме от време на време, докато маслените парченца омекнат съвсем и се смесят с олиото (сместа трябва да е приятно топла, не гореща)
  • Добавяме млякото и разбиваме.
  • След това слагаме яйцето и белтъка (или двете цели яйца), и пак разбиваме.
  • Добавяме брашното заедно със содата и солта. Омесваме на меко тесто, което оформяме на топка.
  • Завиваме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилника за половин час.
  • През това време почистваме и настъргваме плодовете на едро ренде (направих го веднъж само с ябълки, веднъж само с дюли и още веднъж с ябълки, дюли и круши).
  • Изцеждаме ги хубаво като притискаме силно в шепи.
  • Изваждаме тестото от хладилника и на обилно набрашнен плот разточваме на кора, с дебелина около 5 мм.
  • Прегъваме тестото няколко пъти, като на долната снимка.


  • Пак поръсваме брашно, (ако има нужда) и разточваме на правоъгълна кора.
  • Добре отцедените плодове смесваме със захарта, галетата и канелата (плънка по вариант 1).
  • Поставяме плодовете в единия край на кората.
  • Поръсваме със счукани орехови ядки.
  • Завиваме на руло.


Щрудел с плънка от дюли по вариант 1

Печем в предварително нагрята до 200 (С) градуса фурна. (Може да намажете щрудела с разбит жълтък преди печенето. Както и да поръсите с пудра захар преди сервиране (стъпка, която много често пропускам)).



От същото тесто може да направите не едно руло-щрудел, а отделни малки вързопчета-щруделчета (ако ви се занимава и искате нещо по-различно. Идеята видях тук).

Щрудели-възропчета
След като разточите тестото по описания по-горе начин, нарежете на квадрати, поставете плънка и оформете на вързопчета.
Затваряте вързопчетата с фитилчета от алуминиево фолио.

Плодови вързопчета тип щрудел, с плънка от ябълки, дюли и круши по вариант 2

Поставяте ги във форми за мъфини и печете както горния щрудел.


Съветвам след печенето да ги превържете с панделка или канап, за по-красив вид.
Намажете долната част на вързопчетата с разтопен шоколад и оваляйте в счукани ядки.

Плодови вързопчета тип щрудел, с плънка от ябълки, дюли и круши по вариант 2


Може да експериментирате и с друга форма:

Кошнички тип щрудел
От разточеното тесто изрязвате квадрати и ги поставяте във форми за мъфини. Пълните получената кошничка с плънка и печете на 200 (С) градуса, в предварително нагрята фурна.
Плънката тук е по вариант 2.
За нея разбивате белтъка на сняг с 3 с.л. захар
Плодовете нарязвате на малки кубчета или настъргвате на ренде.
Смесвате белтъка, нишестето и плодовете.


Кошнички тип щрудел с плънка от ябълки и дюли по вариант 2

Ще се радвам да споделите кой вариант на щрудел ви хареса най-много
1. първият, тип руло,
2. вторият, тип вързопчета или
3. третият - шрудел кошничка




Коментари