Сладко от дюли



Продукти:

  • 3,500 кг дюли
  • 1,600 кг захар
  • 0,800 л вода
  • по желание - 3 листа индрише

Приготвяне:
  • Дюлите се измиват хубаво, така, че да им падне мъхестия слой.
  • Почистват се от загнили и червиви участъци.
  • Нарязват се на парчета (аз не ги беля, но ако кората ви се стори дебела и груба ги обелете). Грубият участък със семките запазете, в случай, че искате да направите и ароматно дюлево желе.
  • Рендосват се на едро ренде (ако имате кухненски помощник, от рода на роботите, не го щадете).

  • Цялото количество настърган плод (което не се сетих да претегля) сложете в по-голяма тенджера и разбъркайте със захарта.
  • Добавете водата и включете котлона.


  • Варете сладкото на слаба (към умерена) температура до сгъстяване. Разбърквайте от време на време.
  • Тъй като дюлите имат желиращ ефект, може да си позволите и да го оставите мъничко по-рядко. Проверявам готовността му с малка капчица от сиропа. Капвам тази капчица на студен плод и ако стои като пъпчица, значи е готово. Ако се разлива като вода, значи му трябва още варене. В края на варенето сладкото променя цвета си към кехлибарен.


На сладко от дюли не слагам лимонтузу. Но към края на варенето слагам листа индрише.
  • Горещото сладко насипете в чисти и сухи бурканчета. 
  • Затворете и обърнете с капачките надолу. Оставете ги така да изстинат напълно. (Не го варя допълнително).

Оставих една купичка за бърза консумация и го опитах с печен камамбер (пускам идея :)). 
Иначе приложението си му знаете - палачинки, сладкиши и на хрупкави препечени филийки.


Съвет:
Смесете водата и захарта в тенджерата, в която ще варите сладкото. Настърганите дюли пускайте направо в сиропа, за да не потъмняват.
Не почиствайте цялото количество дюли на веднъж, а почистете една дюля, настържете и пуснете в сиропа.
Аз поръсвах настърганите дюли със захар. След това ги прехвърлих в тенджерата, налях вода и сварих.


Коментари