Продукти:
- 3,500 кг дюли
- 1,600 кг захар
- 0,800 л вода
- по желание - 3 листа индрише
Приготвяне:
- Дюлите се измиват хубаво, така, че да им падне мъхестия слой.
- Почистват се от загнили и червиви участъци.
- Нарязват се на парчета (аз не ги беля, но ако кората ви се стори дебела и груба ги обелете). Грубият участък със семките запазете, в случай, че искате да направите и ароматно дюлево желе.
- Рендосват се на едро ренде (ако имате кухненски помощник, от рода на роботите, не го щадете).
- Цялото количество настърган плод (което не се сетих да претегля) сложете в по-голяма тенджера и разбъркайте със захарта.
- Добавете водата и включете котлона.
- Варете сладкото на слаба (към умерена) температура до сгъстяване. Разбърквайте от време на време.
- Тъй като дюлите имат желиращ ефект, може да си позволите и да го оставите мъничко по-рядко. Проверявам готовността му с малка капчица от сиропа. Капвам тази капчица на студен плод и ако стои като пъпчица, значи е готово. Ако се разлива като вода, значи му трябва още варене. В края на варенето сладкото променя цвета си към кехлибарен.
На сладко от дюли не слагам лимонтузу. Но към края на варенето слагам листа индрише.
- Горещото сладко насипете в чисти и сухи бурканчета.
- Затворете и обърнете с капачките надолу. Оставете ги така да изстинат напълно. (Не го варя допълнително).
Оставих една купичка за бърза консумация и го опитах с печен камамбер (пускам идея :)).
Иначе приложението си му знаете - палачинки, сладкиши и на хрупкави препечени филийки.
Съвет:
Смесете водата и захарта в тенджерата, в която ще варите сладкото. Настърганите дюли пускайте направо в сиропа, за да не потъмняват.
Не почиствайте цялото количество дюли на веднъж, а почистете една дюля, настържете и пуснете в сиропа.
Аз поръсвах настърганите дюли със захар. След това ги прехвърлих в тенджерата, налях вода и сварих.
Коментари
Публикуване на коментар