Шпикована свинска плешка с плънка - варианти

1 кг свинска плешка, може и шол
продукти за марината по ваш избор - аз използвам прясно мляко, червено вино, соев сос, черен пипер, вегета
зеленчуци за шпиковане - аз използвам само чесън, може да нарежете ситно и морков Продукти за плънката: ( аз я правя всеки път различна)
първи вариант: 1 глава лук, 2 яйца за омлет, 200 г кайма, подправки, 4-5 бр. кисели краставички
втори вариант: лук, гъби, шунка или луканка, предварително изпържени
Първоначално изчистете плешката - много е трудно, поне за мен, да махнете по-голяма част от мазнината и ципите - отнема и доста време. Ако не ви притесняват, не го правете. Месото се задушава перфектно и всяка мазнина се стопява.
Овкусете месото с черен пипер и сол или вегета, като го разтворите като "пеперуда", без да го начуквате - просто срежете на определени места с нож така, че да се отвори , за да слагате плънката по-лесно и да навивате на руло. Сложете месото в марината от червено вино, соев сос, прясно мляко - в съотношение 1:1:1. - аз го провя на око. Важно е да престои в марината поне няколко часа.
Подгответе тавичка от йенско стъкло, по възможност правоъгълна - така ще притиснете рулото до стените на тавичката, тъй като формата на рулото е доста неправилна. Сложете на дъното на тавичката маринатата, вместо вода. В средата на месото сложете плънката - такава каквато сте я избрали. Препоръчвам ви да направите омлет, който да сложите върху месото, а в средата на омлета - предварително изпържена кайма с лук и подправки, накрая кисели краставички, нарязани на ленти. Завивате плешката на руло - по-лесно става директно в тавичката, а отгоре изсипвате останалата марината.
Може да направите плънка от пилешко месо, бекон, шунка, гъби, топено сирене  и т.н.
Нарежете повърхността на месото на квадратчета или ромбове - като ножа реже диагонали, които се пресичат. На много места сложете парче чесън и/или морковче. Шпиковането дава много за подобряване вкуса на месото, гарантирам ви!
Намажете месото със смес от майонеза, кетчуп и горчица - по една супена лъжица.
Покрийте тавичката с капак или фолио.
Печете месото в началото на 230 градуса, след 20 минути намалете фурната на 180 градуса и печете час и половина. След това махнете капака или фолиото, за да хване хрупкава коричка.
Ето още една идея за хубава коричка - не намазвайте месото с кетчуп, майонеза и горчица, а го покрийте с тънко нарязан бекон, когато махнете капака - той ще предпази месото от прегаряне, но ще му предаде страхотен вкус. Печете без капак не повече от 15-20 минути, за да не стане сухо и твърдо месото.
Това са само няколко варианта - може да ви хрумне и друга идея, ако импровизирате. Месото става ужасно крехко и вкусно, уверявам ви!

Коментари