Неделя вечер. Яде ми се сладко, но моите вкъщи не обичат много сладкиши... с изключение на малкия, но и той е капризен. Соленки обаче всички обичат. Прочетох много рецепти, но докато готвя, ми хрумват промени и така се ражда нещо ново. Това е рецептата, която импровизирах тази вечер:
Необходими продукти:
2 яйца и 1 яйце за намазване
100 г маргарин
7 с.л. прясно мляко
150 г настърган кашкавал
1ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 бакпулвер
200-300 г брашно- трябва се получи меко и еластично тесто за точене
Разбивате яйцата, добавяте маргарина, прясното мляко, кашкавала. Предварително обърквате сухите съставки и ги прибавяте към тестото. Месите до еластично тесто, което точите и правите фигурки с готови формички. Намазвате с четка с разбитото яйце- не само жълтъка. По желание може да поръсите мак, сусам. Пече се 15 минути на 180 градуса, в предварително загрята фурна. Соленките изстиват бързо и веднага са готови за хапване. В момента пека втората тава, а вече изядох 2-3 :)
Вторите поръсих с настърган кашкавал и станаха още по-добри - направете го, когато вече сте изключили фурната- нужни са само 2-3 минути, за да се разтопи кашкавала.
Необходими продукти:
2 яйца и 1 яйце за намазване
100 г маргарин
7 с.л. прясно мляко
150 г настърган кашкавал
1ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 бакпулвер
200-300 г брашно- трябва се получи меко и еластично тесто за точене
Разбивате яйцата, добавяте маргарина, прясното мляко, кашкавала. Предварително обърквате сухите съставки и ги прибавяте към тестото. Месите до еластично тесто, което точите и правите фигурки с готови формички. Намазвате с четка с разбитото яйце- не само жълтъка. По желание може да поръсите мак, сусам. Пече се 15 минути на 180 градуса, в предварително загрята фурна. Соленките изстиват бързо и веднага са готови за хапване. В момента пека втората тава, а вече изядох 2-3 :)
Вторите поръсих с настърган кашкавал и станаха още по-добри - направете го, когато вече сте изключили фурната- нужни са само 2-3 минути, за да се разтопи кашкавала.
Коментари
Публикуване на коментар