Харесах си тази рецепта: http://woman.hotnews.bg/recipe/360 и реших да направя нещо подобно с незначителна промяна на продуктите в оригиналната рецепта.
Докато се наканя, изядохме крушите. Въпреки всички бях решила да я изпробвам. Реших да заменя плодовете със стафиди, защото акцентът все пак е карамелът. Не сбърках изобщо! Само пропуснах да намажа тавичката с мазнина и леко залепна, но това леко развали визията, но не и вкусът!
Необходими продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
250 г извара- малко увеличих количеството
100 мл растителна мазнина
100 мл прясно мляко
3 с.л. какао
1ч.ч брашно
1ч.л. бакпулвер
пудра захар за поръсване
За карамелизираната плънка: 1ч.ч захар, 100 мл мляко (в оригиналната рецепта се слага кондензирано мляко), 100 г стафиди, 1 есенция ванилия
Разбиваме със миксер яйцата и захарта. Прибавяме последователно изварата, олиото, 100 мл прясно мляко и брашното, смесено с какаото и бакпулвера.
В празен тиган слагаме 1 ч.ч. захар, докато се карамелизира. Когато е почти готов карамела, намаляме котлона и внимателно добавяме 100 мл мляко, в което сме разтворили ванилията (внимателно, защото бързо кипва сместа). Бъркаме, докато се сгъсти. Слагаме вътре стафидите и махаме от котлона. Когато изстине, прибавяме към основната смес. Леко объркваме и изсипваме в намазнена тавичка. Печем на 220 градуса около 30 минути.
Докато се наканя, изядохме крушите. Въпреки всички бях решила да я изпробвам. Реших да заменя плодовете със стафиди, защото акцентът все пак е карамелът. Не сбърках изобщо! Само пропуснах да намажа тавичката с мазнина и леко залепна, но това леко развали визията, но не и вкусът!
Необходими продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
250 г извара- малко увеличих количеството
100 мл растителна мазнина
100 мл прясно мляко
3 с.л. какао
1ч.ч брашно
1ч.л. бакпулвер
пудра захар за поръсване
За карамелизираната плънка: 1ч.ч захар, 100 мл мляко (в оригиналната рецепта се слага кондензирано мляко), 100 г стафиди, 1 есенция ванилия
Разбиваме със миксер яйцата и захарта. Прибавяме последователно изварата, олиото, 100 мл прясно мляко и брашното, смесено с какаото и бакпулвера.
В празен тиган слагаме 1 ч.ч. захар, докато се карамелизира. Когато е почти готов карамела, намаляме котлона и внимателно добавяме 100 мл мляко, в което сме разтворили ванилията (внимателно, защото бързо кипва сместа). Бъркаме, докато се сгъсти. Слагаме вътре стафидите и махаме от котлона. Когато изстине, прибавяме към основната смес. Леко объркваме и изсипваме в намазнена тавичка. Печем на 220 градуса около 30 минути.
Коментари
Публикуване на коментар