Необходими продукти:
1 кг кренвирши
буркан лютеница
2 пак. мая на прах от 7 г
1/2 кофичка кисело мляко
3 яйца
1-2 жълтъка за намазване
1/2 ч.л. хлебна сода
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
брашно, колкото поеме- около 700 г
Разтваряте маята в 200 мл топла вода. Изсипвате част от брашното, смесено със солта и захарта в подходящ съд и правите кладенче. Разбивате яйцата и ги слагате в кладенчето, след това добавяте млякото, в което сте сложили содата, маята с водата и започвате да бъркате. Добавяте брашно и започвате да месите, докато се получи меко тесто.
Оставате го да втася на топло поне час-два и след това разточвате малки топки по-дебело тесто. Нарязвате напречни черти хоризонтално, намазвате с лютеница и слагате половин кренвирши. Завивате на руло, така че през отворите на тестото да се вижда кренвирша. Намазвате със жълтъците отгоре и печете кренвиршките на 200 градуса в предварително загрята фурна.
Рецептата е лесна и тъй като се получава доста тесто, смятам да опитам да заменя кренвиршите с кашкавал днес.
Да ви е сладко!
1 кг кренвирши
буркан лютеница
2 пак. мая на прах от 7 г
1/2 кофичка кисело мляко
3 яйца
1-2 жълтъка за намазване
1/2 ч.л. хлебна сода
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
брашно, колкото поеме- около 700 г
Разтваряте маята в 200 мл топла вода. Изсипвате част от брашното, смесено със солта и захарта в подходящ съд и правите кладенче. Разбивате яйцата и ги слагате в кладенчето, след това добавяте млякото, в което сте сложили содата, маята с водата и започвате да бъркате. Добавяте брашно и започвате да месите, докато се получи меко тесто.
Оставате го да втася на топло поне час-два и след това разточвате малки топки по-дебело тесто. Нарязвате напречни черти хоризонтално, намазвате с лютеница и слагате половин кренвирши. Завивате на руло, така че през отворите на тестото да се вижда кренвирша. Намазвате със жълтъците отгоре и печете кренвиршките на 200 градуса в предварително загрята фурна.
Рецептата е лесна и тъй като се получава доста тесто, смятам да опитам да заменя кренвиршите с кашкавал днес.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар