Овчарски тутманик



Винаги съм харесвала тестените закуски. Напоследък тествах много от тези, които обикновено купувам от фурните. Не се правят трудно, стават точно толкова вкусни и със сигурност излизат няколко пъти по-евтини, приготвени в домашни условия :)
Тази сутрин гледах как Иван Звезден направи тутманик и веднага "запретнах ръкави", за да си приготвя закуска по свой вкус. Отне ми по-малко от час с печенето!
Необходими продукти:
3 яйца, допълнително 1 яйце за намазване на тестото
200 г кисело мляко
200 г натрошено сирене
1 ч. л. хлебна сода
500 г брашно
100 мл олио или масло
щипка сол
Пресяваме брашното. Разбиваме трите яйца. Содата кипваме в киселото мляко, добавяме сместа при яйцата, а след това и олиото. Прехвърляме сместа при брашното, добавяме щипка сол. Бъркаме с лъжица, не се налага месене с ръце. Добавя се сиренето. Изсипва се в намаслена тавичка. Разбиваме последното яйце и го изливаме отгоре, добавят се парчета масло по желание, за да се разтопят при печенето. Фурната се загрява предварително на  220 градуса. Печенето отнема 30 минути приблизително.
Става много меко и вкусно тестено изкушение :) 

Коментари