Милинките на Лети


Необходими продукти:
За тестото:
300 мл прясно мляко
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 яйце
200-300 гр бяло саламурено сирене
3  чаши  брашно или около 700-800 г
около 100 гр разтопено краве масло за топене на ръцете  и заливка (или мас, олио, маргарин)
150-200 гр бяло саламурено сирене
2 супени лъжици галета
1 кафена чашка прясно мляко
Затоплете млякото, излейте го в съда, в който ще месите и прибавете маята и захарта. Изчакайте 5-10 минутки.  Добавете натрошеното сирене, яйцето, солта и брашното. Бъркате с лъжица, а след това с ръка, докато се получи меко тесто, което трябва да втаса на топло.
Подгответе тавата, в която ще нареждате милинките - предварително намаслена.  След това с омазнени ръце късайте и оформяйте топчета от тестото с размер на орех. Подреждате ги едно до друго, без да ги натискате, тъй като те ще увеличат размера си при печене. След като наредите всички топки, оставете тестото отново да втаса.  След това поръсете с останалото сирене  и ги залейте с останалото разтопено краве масло, галетата и  прясното мляко.  
Печете на умерено загрята фурна до зачервяване.

Коментари